Blog

ANC: Malá skratka s veľkými výhodami (ANC - Aktívne potláčanie hluku)

Možno sa vám ANC javí ako ďalšia zo skratiek, ktorými sa síce radi pochvália zvukoví inžinieri, no bežnému smrteľníkovi môžu byť celkom ľahostajné. To však obvykle platí len do momentu, než si túto fajnšmekerskú vychytávku vyskúšate na vlastnej koži – či skôr ušiach. Až sa najbližšie budete márne pokúšať načerpať v lietadle pár hodín kvalitného spánku, skúste si predstaviť, že by sa okolo vás odrazu ako lusknutím prstov rozhostilo dokonalé ticho. Nepokoj a stres z vás začína opadať, dokonca aj sedadlo akoby odrazu bolo akési pohodlnejšie. Krásne, ale nereálne? So slúchadlami s ANC, teda aktívnym potlačením hluku, je to vlastne celkom jednoduché…

 

Z laického pohľadu sa to môže zdať celkom prosté – ak chceme zabrániť nežiadúcemu hluku, musíme medzi jeho zdrojom a sluchom vytvoriť dostatočne silnú bariéru. Kvalitne odrušené slúchadlá by teda mali byť čosi ako poctivá tehlová stena, vďaka ktorej nepočujete, čo vaši susedia práve pozerajú v telke. Presne takto, napokon, fungujú slúchadlá s pasívnym potláčaním hluku, či už hovoríme o precízne ergonomických in-ear „štupľoch“, alebo dômyselne tvarovaných mušliach over-ear slúchadiel. Ak by ste však týmto spôsobom chceli dokonale eliminovať nízkofrekvenčný hluk 480-tonového lietadla, ktoré letí vzduchom rýchlosťou 900km/h, nestačila by vám na to pravdepodobne ani tá spomínaná tehlová stena. Našťastie sa to dá zariadiť aj inak.

 

Ako funguje aktívne potlačenie hluku?

 

Tajomstvo technológie ANC, čiže „Active Noise Cancelling“, tkvie v slove „aktívna“. Nestavia teda medzi vašim sluchom a zdrojom hluku pasívnu bariéru, ale aktívne hluk mení na ticho. Ako to robí? Slúchadlá s ANC v prvom rade potrebujú pre svoje fungovanie zabudovaný mikrofón – alebo hneď niekoľko mikrofónov. Nie však na to, aby ste s nimi mohli telefonovať (hoci, ako sa dočítate nižšie, aj tu vie byť ANC užitočné), ale aby slúchadlá mohli snímať okolité zvuky. Nechcenému okolitému zvuku, ktorý prichádza vo vlnách, slúchadlá s ANC následne posielajú naproti ich dokonalý zrkadlový obraz – vlny s rovnakou amplitúdou, ale opačnou fázou. Spôsob, akým tento „malý zázrak“ funguje možno najjednoduchšie vyjadriť rovnicou +1-1=0. Zvukové vlny sa vzájomne rušia a k vašim ušiam prenikne len krásne ticho.

 

Samozrejme, aby bol efekt skutočne až takýto veľkolepý, musia byť slúchadlá schopné zachytiť a spracovať každučký rušivý zvuk z okolia. A to je schopnosť, na ktorej zdokonaľovaní zvukoví inžinieri intenzívne pracujú. V základnom prevedení sa ANC technológia sústredí najmä na nízke frekvencie – čiže zvuky ako je hluk leteckého motora či cestná premávka, ktoré nám obvykle najviac vadia. Najmodernejšie hybridné ANC si však už rovnako dobre poradí aj s vysokými frekvenciami. V praxi tak získate až o 15dB „ticha“ navyše. Potrebujete na chvíľu zvuk z okolia opäť “zapnúť“? Žiaden problém. Intuitívne ovládanie gestami vám umožní vrátiť sa jediným pohybom späť do reality.

 

Nie len do lietadla…

 

Ak nežijete kdesi na samote v lese, zvukový ruch z ulíc či zamestnania sa aj u vás zrejme občas premieta do zvýšeného stresu a únavy. ANC neoceníte len pri transatlantickom lete. Rovnakým balzamom na dušu vám môže byť na open-space pracovisku plnom hlučných kolegov, alebo keď sa potrebujete sústrediť na učenie. Pomôže vám aj ak využívate slúchadlá na telefonovanie – ANC elimináciou okolitého ruchu vylepšuje zrozumiteľnosť a čistotu komunikácie. Vráťme sa však k podstate samotných slúchadiel, a to je predsa počúvanie hudby. K jedným z bežných predsudkov patrí, že aktívne odrušené slúchadlá nedokážu poskytnúť špičkovú reprodukciu zvuku. To však nie je žiadnym pravidlom, kvalitné slúchadlá s ANC dokážu reprodukovať hudbu bez postrehnuteľných rozdielov. Navyše, vďaka eliminácii okolitého hluku nebudete mať potrebu neustále pridávať hlasitosť, čím získate nie len zdravšie uši, ale tiež plnosť a bohatosť zvuku, ktorá neraz pri prílišnej hlasitosti zaniká.

 

Určite už neobstojí ani argument, že slúchadlá s ANC zle vyzerajú – ANC sa už dnes integruje do dizajnových in-ear aj over-ear kúskov bez toho, aby ste to na pohľad mohli rozoznať. Poslednou výzvou, pred ktorou technológia stojí, je energetická náročnosť. Tvorba inverzných zvukových vĺn, skrátka, skonzumuje pomerne veľa „šťavy“, čím trpia najmä bezdrôtové modely. Aj tu však existujú rôzne riešenia. Napríklad, vyberateľná batéria, ktorú môžete časom nahradiť novou, alebo mať v zásobe hneď niekoľko záložných.

 

Čo môžeme od ANC čakať v budúcnosti? Okrem neustáleho zdokonaľovania jej kvalitatívnych vlastností sa táto technológia začína postupne objavovať aj v iných zariadeniach – napríklad, hluk potláčajúcich reproduktoroch, ktorých nekonečné možnosti využitia v bežnom živote si zatiaľ môžeme len predstavovať.



Autor: LF